Sunday 20 July 2008

Carrot Cake

2 tahun lepas,zaman2 mak aku bwat kek carrot di mana biasanya kek carrot sentiasa tersedia saje dlm freezer..aku bwat2 jual mahal walaupun pernah je makan ape yg die buat tu n kebetulan mase nek flight balik ke cairo tak beberape lame lepas tu..adela pulak dlm kek carrot dlm menu..

so minda akhir zaman yg suke compare mengompare nih mule la mengompare rs die ngan y mak buat dan setelah berfikir sejenak setelah mengenepikan rasa biased perasaan sayang sorang anak terhadap ibunye(konon2la), aku memutuskan yg resepi yg mak aku pakai ini adalah sedikit lebih sedap(xnak bagi nampak biased) berbanding kepunyaan sia(sorry singapore airlines,never meant to hurt you)

mungkin agaknye dlm flight da lame terperap..takpon ni suma berpunca dr masalah kroni..(mana2 yg ade sedara mara glc bleh la huraikan sendiri inferens ini)..apa2 lah

so skang selepas 2 tahun im back utk menuntut resepi ini yg hanya terletak pada sekeping kertas berhabuk n aku rase mak bleh je send thru tenet bile2..tapi besela..nak memastikan sanad bersambung punye pasal beb..
so slamat mencuba..selamat berusaha menghasilkan yg terbaik..

Bahan-bahan
Telur 3 biji
1 1/2 cawan gula
2 1/4 tepung naik sendiri
2 sudu teh bicarbonate
3 cawan carrot yg telah disagat dengan saiz yg paling kasar
2 sudu teh vanilla
1 1/4 minyak masak
1/4 sudu teh serbuk kayu manis

Cara-cara
1)mixkan gula+telur sampai agak2 gula berubah menjadi halus.
2)masukkan bahan2 yg len kecuali minyak
3)last skali masukkan minyak.
4)jgn lupa bakar.(takut2 anda merenung je kek tu tunggu apsal tak jadi)

p/s:kek ini jenis basah seperti cheesecake..maka dibakar sedikit lame..lebih kurang cheesecake okke..

lagi satu, oleh kerana carrot itu sendiri sudah pon manis,maka amat digalakkan agar mengurangkan sedikit gula drpd 1 1/2 cawan kpd secawan pon dah ok..kreativiti anda untuk mengauta rasa contohnya kemanisan amatlah dialu2kan dan didahului dgn ucapan terima kasih..


Q and A

Q-Sy sedar kek sy bantat.Sy tahu siapalah saya.Tapi mengapakah pembantatannya tidak sekata??hanya die bahagian bawah??

A-Rasa2 ini mesti sebab anda ialah seorang yg pemalas dan memasukkan semua bahan serentak tanpa memikirkan apakah nasib gula yg belum halus jika dibuat begitu dan menyebabkan gula naik ketika dibakar.rasa2la..sy bkan reti sgt pon..huhu

IMG_3278

carrot mesia yg cun2 dan licin2,tak mcm egypt nye

IMG_3392

Yer gambar yg besa semacam ini ditujukan khas buat mereka yg merasakan entri tanpa gambar hanyalah ckp kosong krn tiada bukti..dan di dalam bekas yg sangat ordinary

Monday 14 July 2008

bukan chocolate cake biasa...

Bila berbicara tentang chocolate cake, adela beberapa resipi yg aku dah try
n dlm banyak2 resepi yg dikumpul dari serata dunia(mesir n mesia je dr mak)
so at last aku akhirnya tersedar yg aku telah terpikat ngan satu resipi ni..mak aku namakan choc moist je
aku tak kesah pon nak bagi name ape kek ni dalam bidang per'kek'an ni..bg aku title comes last..what comes first??appearance, and taste lah kan???sukati korang la nak letak nama apa...hehehe

Bahan-bahan
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 3/4 cawan serbuk koko
1 3/4 gula
2 biji telur gred AA
1 cawan minyak
1 cawan susu tepung
1 cawan air suam
secubit garam
2 sudu teh serbuk penaik
1 1/2 sudu teh bikarbonat


Bahan B
1 cawan air yg baru mendidih

p/s=susu tepung secawan itu dilarutkan dalam air suam secawan dahulu sebelum dimasukkan
Cara-Cara
1)Gaulkan bahan-bahan A seperti mana anda akan mendapati rupanya lebih kurang brownies
2)Panaskan air
3)setelah anda merasakan gaulan sudah ok(tidak perlu begitu sebati), dan air telah, mendidih, masukkan secawan air yg telah mendidih itu
4)gaul sehingga tiada ketulan2 lagi
5)siap sedia utk dibakar.

Q and A

Q-apakah jenis cawan yg patut sy gunakan?apa-apa pon bole ke?
A-pemilihan cawan adalah sangat kritikal utk kek ini.sukatan di atas supposedly khas utk cawan mesia yg bentuk kon(kecik kat bawah,luas di atas)
jika anda menggunakan cawan jenis lain,dikhuatiri kek itu tidak akan naik pon,mebi terpahit,termanis kerana nisbah yg tidak sekata antara saiz cawan dan campuran yg diperlukan ok.


Q-kek sy jadi n naik ok,tapi apsal keras dan nampak membosankan??
A-ini prob biase yg jadi,so kalau korang rajin sikit,bakarlah kek ni bersama2 dengan ada unsur2 air sekali dlm oven tu..macam mana tu?(lu pikir sendiri la)

k, sekian sahaja utk kali ni,guess what,sume org at least boleh buat choc cake, tapi tak sume org boleh impress org lain(dengan impress yg tersangat impressive) dgn choc cake tu..

So, my suggestion,recipe ni rasanya sangat sesuai utk impress org yg tersayang, takpon try utk tekel bakal mak mertua,mesti die suke..hehee 

p/s:sori entri takde gamba..len kali lah orait

Template Design | Elque 2007