american choc cake
Salam sume..dah lame tak update blog sendiri..tula asek usha blog orang je..blog sendiri terabai..huahua
so kali ni nak share satu resipi american choc cake, yg mane as usual courtesy dr BS Bakery lagi ekk..(aku dah rase cam jd unpaid promoter BS Bakery dah..huahua)
lantak lahh..dah BLOM ade bakery sendiri katekan..huahua
BAHAN-BAHAN
1-Chocolate Emulco------------20 gm
serbuk koko-----------------60 gm
air suam---------------------220 gm
2-Butter-----------------------250 gm
3-Gula-------------------------350 gm
Garam-----------------------5 gm
4-Telur-------------------------4 biji(gred A)
5-Esen Vanilla------------------1/2 tea spoon
6-Tepung High Ratio------------250 gm(jika tak ada, boleh jugak pakai tepung superfine)
Sodium bicarbonate-----------1/2 teaspoon
Baking powder----------------1 teaspoon
Kaifiat pembuatan
1.Air suam + serbuk koko + emulco=campur + kacau sehingga tak berketul
2.Butter + Gula + Garam= pukul sampai halus, then masukkan telur + esen vanilla.
3.Masukkan tepung high ratio td + baking powder + sodium bicarbonate
4.Masukkan serbuk koko yg dah dicairkan td.
5.Bakar pada suhu 180 c=35-45 minit.
kek ini sedia untuk dimakan bersama family..bagi yg duduk jauh di perantauan esp kat egypt nu..ape kate we all terima hakikat yg aku tak pernah lagi jumpe tepung high ratio kat sane n tak tau lg ape substitute yg bole untuk bahan2 itu..
so marilah bersama-sama menggigit jari..huahuahua
inilah kek berikut..setelah dipakaikan bajunya..
hormatilah bulan Ramadhan dengan menutup aurat sebaik-baiknya..
0 comments:
Post a Comment