Sunday 20 July 2008

Carrot Cake

2 tahun lepas,zaman2 mak aku bwat kek carrot di mana biasanya kek carrot sentiasa tersedia saje dlm freezer..aku bwat2 jual mahal walaupun pernah je makan ape yg die buat tu n kebetulan mase nek flight balik ke cairo tak beberape lame lepas tu..adela pulak dlm kek carrot dlm menu..

so minda akhir zaman yg suke compare mengompare nih mule la mengompare rs die ngan y mak buat dan setelah berfikir sejenak setelah mengenepikan rasa biased perasaan sayang sorang anak terhadap ibunye(konon2la), aku memutuskan yg resepi yg mak aku pakai ini adalah sedikit lebih sedap(xnak bagi nampak biased) berbanding kepunyaan sia(sorry singapore airlines,never meant to hurt you)

mungkin agaknye dlm flight da lame terperap..takpon ni suma berpunca dr masalah kroni..(mana2 yg ade sedara mara glc bleh la huraikan sendiri inferens ini)..apa2 lah

so skang selepas 2 tahun im back utk menuntut resepi ini yg hanya terletak pada sekeping kertas berhabuk n aku rase mak bleh je send thru tenet bile2..tapi besela..nak memastikan sanad bersambung punye pasal beb..
so slamat mencuba..selamat berusaha menghasilkan yg terbaik..

Bahan-bahan
Telur 3 biji
1 1/2 cawan gula
2 1/4 tepung naik sendiri
2 sudu teh bicarbonate
3 cawan carrot yg telah disagat dengan saiz yg paling kasar
2 sudu teh vanilla
1 1/4 minyak masak
1/4 sudu teh serbuk kayu manis

Cara-cara
1)mixkan gula+telur sampai agak2 gula berubah menjadi halus.
2)masukkan bahan2 yg len kecuali minyak
3)last skali masukkan minyak.
4)jgn lupa bakar.(takut2 anda merenung je kek tu tunggu apsal tak jadi)

p/s:kek ini jenis basah seperti cheesecake..maka dibakar sedikit lame..lebih kurang cheesecake okke..

lagi satu, oleh kerana carrot itu sendiri sudah pon manis,maka amat digalakkan agar mengurangkan sedikit gula drpd 1 1/2 cawan kpd secawan pon dah ok..kreativiti anda untuk mengauta rasa contohnya kemanisan amatlah dialu2kan dan didahului dgn ucapan terima kasih..


Q and A

Q-Sy sedar kek sy bantat.Sy tahu siapalah saya.Tapi mengapakah pembantatannya tidak sekata??hanya die bahagian bawah??

A-Rasa2 ini mesti sebab anda ialah seorang yg pemalas dan memasukkan semua bahan serentak tanpa memikirkan apakah nasib gula yg belum halus jika dibuat begitu dan menyebabkan gula naik ketika dibakar.rasa2la..sy bkan reti sgt pon..huhu

IMG_3278

carrot mesia yg cun2 dan licin2,tak mcm egypt nye

IMG_3392

Yer gambar yg besa semacam ini ditujukan khas buat mereka yg merasakan entri tanpa gambar hanyalah ckp kosong krn tiada bukti..dan di dalam bekas yg sangat ordinary

Template Design | Elque 2007