Thursday 21 August 2008

my first tiramisu

Tiramisu

this recipe is courtesy from BS Bakery

tiramisu yg akan dieksport..please make daddy proud..hoho

Sponge cake
mengikut adunan kek span Ukuran 9" menggunakan 5 biji telur.(perhatikan entri sebelum ini)
+satu sudu teh coffee oil


Cheese mousse
Mascarpone cream cheese 350 gm
Sour cream 200 gm
Castor sugar 150 gm
Gelatin 20 gm
Air 50 ml
Whipped Cream 250 gm
Non Dairy UHT whipping cream 150 gm
Cooking chocolate  

Syrup Coffee
Gula 80 gm
Air 80 gm
Nescafe/instant coffee 10 gm
Coffee oil 10 gm


Cara-cara

Sponge cake
-Sponge cake dibakar
-ketepikan dahulu apabila sudah siap
-selepas sponge cake siap dibakar, potong dan bahagikan kek itu kpd 3 layer yg berasingan.

Cheese Mousse
-Double boil gelatin dan air sehingga larut..ketepikan
-Pukul whipped cream sampai kembang
-Masukkan UHT non dairy cream, kacau sampai pekat
-Double boilkan campuran sour cream, mascarpone cream cheese dan gula sampai gula cair
-masukkan gelatin yg dah siap di double boil td n kacau sampai sebati
-apabila hasil double boil mascarpone td dah sejuk, masukkan ke dalam adunan whipped cream td
-kacau dalam bekas yg berisi ais sehingga pekat.(kalau kat egypt tym winter tak payah)

Penggabungan sponge cake dan cheese mousse

-letak lapisan sponge cake yg paling bawah sekali(pastikan letak di dalam loyang cheese cake)
-rendam biskut lady finger dlm coffee syrup, tak perlu lama, agak2 dah lembik sedikit, susun di atas lapisan sponge cake tu
-Susun tak perlu penuh, agak2 dah bole cover dlm 60 percent permukaan, kire ok la tu.

-bahagikan adunan cheese mousse tu kpd 3 bahagian
-tuangkan 1/3 adunan cheese mousse td, 
-dah siap tu, letak di atasnye lapisan kedua sponge cake
-ulang prosedur menggunakan biskut lady finger tadi di atas permukaan kedua ini,
-sagatkan cooking chocolate dalam saiz kasar di atas permukaan secukup rasa,
-masukkan 1/3 lg baki adunan cheese mouse td
-dah siap tu bole lapiskan dengan lapisan ketiga(lapisan terakhir) sponge cake
-permukaan y paling atas ni tak perlu letakkan lady finger, just disapu baki adunan cheese mousse td td

-tiramisu dah siap, masukkan dalam freezer 2 jam, after that pindahkan ke peti ais biasa..

pic di bawah ini menunjukkan bagaimana rupa biskut lady finger yg  disebut2
lady finger's biscuit


IMG_3649
beginilah rupanya tiramisu yg telah selamat disejukkan..

p/s:1)sour cream di egypt=laban rayeb juhayna kaler ijau

        2)cheese  mascarpone sangat mahal!!=rm 32 utk 500 gm..nak tuka cream cheese biase pon bole..

        3)castor sugar=gula kisar


so..selamat mencuba, entri pasni nak tunjuk camne nak hias pulak..hehe

Thursday 14 August 2008

sponge kek dan ukurannya

Ukuran 9"

300 gm sponge mix

60 gm air

60 gm minyak

5 biji telur

Ukuran A

250 gm sponge mix

50 gm air

50 gm minyak

4 biji telur

Ukuran B

187.5 gm sponge mix

37.5 gm air

37.5 gm minyak

3 biji telur

Ukuran C

125 gm sponge mix

25 gm air

25 gm minyak

2 biji telur

So entri kali ni just nak share ukuran2 sponge cake mengikut saiz yg berbeza, sebagai contoh, kek sprti pic di bawah mengunakan ukuran C...disebabkan saiznya yg begitu sweet..hoho

kek bersaiz chomel for two

Oh ya, sebelum terlupa, kalau korang menggunakan telur gred double A(satu tray RM 9.00), so tak payah letak air..tp tak sure pulak di egypt sebab walaupun Orangnya rata-rata sangat berani, telur-telur di sana pulak rata-ratanya sangat kecik..heheh.. nak tak nak kene letak air ok..

ok till then kalau aku rajen menghapdet resepi2 baru yg aku baru blaja..huhuh

supreme cheese cake

Salam..

ENtri kali ni mebi bole share serba sedikit resepi ciskek yg sedikit lain..
dinamakan kek cheese supreme..kelainannya iaitu:
1-tidak menggunakan butter
2-berat gula yg dikurangkan
3-terdapat juga gula yg diputar bersama-sama cheese cream, tidak hanya dengan putih telurtidak seperti resepi sebelum ini

Ciskek yg tiada unsur2 butter dan kurang manis ini, boleh membantu korang untuk  habiskan seluruh kek ini tanpa ada rasa muak,
and sape2 yg selalu buat ciskek..for sure dpt mendetect kelainan rasenye..cis!huhu 

Bahan-bahan
Lapisan bawah - adunan sponge kek biasa mengikut citarasa anda sendiri

Lapisan atas

300 gm cheese cream
50 gram gula
3 biji kuning telur
50 gm sour cream
20 gm cornflour
1 teaspoon sunquick
1 teaspoon vanilla


3 putih telur
30 gm gula


Cara-cara
1)Pukul putih telur + gula sehingga kembang..selepas kembang pindah ke bekas lain
2)Pukul cream cheese + sour cream + gula sehingga halus
3)Masukkan kuning telur seperti kek keju biasa
3)Campur semua bahan yg dipukul tadi dan masak


besa tangan aku jer

teknik baking waterbath insyaallah akan menghasilkan permukaan yg smooth begini..

peace no war!

setelah dideko

Template Design | Elque 2007